CEBULAKI
TERMIN REALIZACJI: od czerwca do grudnia 2019
EDYCJE IMPREZ: 4 sierpnia, 9 listopada, 8 grudnia
OPIS: Cykl 3 imprez promujących lokalne i regionalne dziedzictwo kulinarne. Celem jest promocja kuchni regionalnej, produktów tradycyjnych i wytwórców z regionu, zachowanie od zapomnienia i przekazanie kolejnym pokoleniom. W ramach wydarzeń odbywają się pokazy kulinarne, prelekcje, degustacje, warsztaty kulinarne i inne.
#1 Jabłko - kulinarny festyn rodzinny 4.08.2019 w Jabłonnie-Majątek (1 konkurs kulinarny z nagrodami, 3 prelekcje na scenie, 1 pokaz kulinarny, 1 dyskusja nt kuchni regionu z zaproszonymi gośćmi, 2 warsztaty kulinarne, występy artystyczne i muzyczne, zabawy, strefa dla dzieci, drobne konkursy dla uczestników, poczęstunek – degustacja regionalnych przysmaków dla 100osób) we współpracy z KGW Jabłonna I, KGW Jabłonna II, OSP Jabłonna, Stow. Czerwone Jabłuszko.
#2 Niepodległość - impreza kulinarna edycja jesienna 9.11.2019 w Piotrkowie Drugim (1 pokaz kulinarny, 2 warsztaty kulinarne, prelekcja nt kuchni regionu, występy artystyczne i muzyczne, spektakl, strefa zabaw dla dzieci, drobne konkursy dla uczestników, poczęstunek – degustacja regionalnych przysmaków dla 100osób).
#3 Święta - impreza kulinarna edycja zima 8.12.2019 w Piotrkowie Drugim (kiermasz produktów i rękodzieła regionalnego i tradycyjnego – 12 wystawców, 5 warsztatów kuchni i trakcyjnego rękodzieła, 1 konkurs kulinarny z nagrodami, prelekcja nt kuchni regionu, występy artystyczne i muzyczne, strefa zabaw dla dzieci, drobne konkursy
UCZESTNICY: dzieci, młodzież, dorośli, liczba odbiorców i uczestników: 800 osób. dla uczestników, poczęstunek – degustacja regionalnych przysmaków dla 100osób).
CAŁKOWITY KOSZT PROJEKTU: 20 000,00zł, wkład własny: 400,00zł
Projekt realizowany był we współpracy i ze środków Fundacji Rozwoju i Aktywizacji Mieszkańców dzięki finansowaniu Lokalnej Grupy Działania Kraina Wokół Lublina: „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja pod nazwą „Imprezy i wydarzenia kulturalne promujące obszar LSR KwL: Cebulaki” mająca na celu promocję lokalnego i regionalnego dziedzictwa kulinarnego współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.